Sanjeev ging van 'niet-uitkeringsgerechtigde' naar vloerman

Hij had eigenlijk de hoop al een beetje opgegeven. Een jaar werkloos, sollicitatie na sollicitatie liep op niets uit. Maar vandaag loopt Sanjeev met een brede glimlach door de gangen van de Erasmus Universiteit, hartje Rotterdam. ‘Vloerenman’ bij schoonmaakbedrijf Gom mag hij zich sinds kort noemen. Een titel die hij kreeg dankzij z’n grote inzet, en die ook te danken is aan de begeleiding van Buitengewoon. “De mensen hier zijn heel goed voor me.”

“Hé hallo Sanjeev, hoe gaat het?” De begroeting van jobcoach Ismeta Dogic is allerhartelijkst. Hoe kan het ook anders: in de aanloop naar zijn nieuwe baan op de universiteit is zij zijn vaste aanspreekpunt. In die tijd is er veel veranderd. ”Ik zat al een jaar thuis”, zegt Sanjeev. “Ik heb altijd in de schoonmaak gewerkt, voor verschillende bedrijven. Bij de laatste werkgever zou ik een vast contract krijgen. Maar in de coronatijd werd alles anders. Mijn contract werd niet verlengd.”

Het is alweer twintig jaar terug dat hij vanuit India naar Nederland kwam. “Ik ging vrienden achterna, die gingen ook naar Europa. We hadden de hoop om hier een beter leven te kunnen opbouwen.” Sanjeev heeft vervolgens diverse baantjes op de markt, om uiteindelijk in de schoonmaakbranche terecht te komen. En vervolgens in de WW, zonder werk en met een vrouw en dochtertje thuis.

Sanjeev met jobcoach van Buitengewoon Ismeta

”Wilde heel graag fulltime werken”

Van iemand die van aanpakken weet belandt hij van lieverlee in de kaartenbak met ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’ Sanjeev: ”Ik heb gesolliciteerd bij verschillende schoonmaakbedrijven. Soms was er geen werk, of kreeg ik niet eens antwoord terug. Soms werd ik uitgenodigd. Ik wilde heel graag fulltime werken om mijn gezin te kunnen voorzien van inkomen. Maar die fulltimebaan was er dan weer niet.”
 

Praktijkleren bij Gom Schoonmaak

Voor de groep die wel wil werken, maar steeds de vaste-banen-boot mist, ontwikkelde Gom het concept ‘praktijkleren’. Kandidaten gaan aan de slag bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, de vaste praktijkleerlocatie van Gom, met behoud van hun uitkering. Een buddy helpt hen de fijne kneepjes onder de knie te krijgen en de objectleider helpt voor de juiste aansturing. In de tussentijd volgen kandidaten gerichte opleidingen. Via gemeente Rotterdam komt Sanjeev als inmiddels niet-uitkeringsgerechtigde bij Buitengewoon terecht. Na het praktijklerentraject van 8 weken, kwam een vacature bij dezelfde locatie en objectleider vrij. Sanjeev kreeg de baan.

Samenwerkingsconvenant met de gemeente

Ismeta: ”We hebben met de gemeente een samenwerkingsconvenant. We gaan nu al het derde jaar in. We zoeken binnen Facilicom Group naar geschikte werkplekken. Via Gom hebben we meer kandidaten aan werk geholpen. Gom heeft ook Sanjeev die kans geboden en hij heeft ‘m met twee handen aangepakt. Wekelijks hebben we samen gezeten om hem te helpen met de taal, privézaken of zaken voor de gemeente. Hij is iemand die gewoon goed zijn best doet. Hij wil graag werken.”
 

Buitengewoon - Succesverhaal - Sanjeev aan het werk

Vast contract

Naast werken in de schoonmaak, wil Sanjeev ook En leren. Hij volgt op kosten van de gemeente met succes de BOS-opleiding, een echte vakopleiding. En na een - weer geslaagde – vloerenopleiding van Gom mag Sanjeev zich officieel vloerenman noemen. Een trótse vloerenman. ”Ja, ik reinig op de universiteit ook alle banken. Ik ben heel blij dat ik hier de kans heb gekregen. De mensen hier zijn goed voor mij. En het is ook nog eens dichtbij huis.” Van 20 en 25 uur groeide zijn werkweek naar 30 uur. Mét het gewenste vaste contract bij Gom. Ismeta: ”Echt super.” Zijn objectleidster werd zelfs even emotioneel bij het ondertekenen. “Hij loopt hier echt elke dag met een glimlach rond!”