Betaald werk vinden was voor Astrid van Schie (51) lange tijd een onbegonnen missie. “Ik werd er enorm onzeker van. Dat het werk waar de sociale dienst mee aankwam vaak helemaal niet bij me paste, maakte het alleen maar erger.” Hoe anders is haar situatie nu. Bij Breijer vond ze als administratief medewerker niet alleen haar werkplezier, maar ook haar zelfvertrouwen terug.
AF EN TOE ZENUWACHTIG
Het is inmiddels iets meer dan een half jaar geleden dat Astrid binnenstapte. “Je kon goed merken dat ze moest wennen”, vertelt Jeroen. “Ze was vooral heel zenuwachtig. Dat is ze af en toe nog steeds, maar dat maakt helemaal niks uit!”, voegt hij er hartelijk aan toe.
Hij is er eerlijk over dat er voor hem na die kennismaking best wat vraagtekens waren. “We hebben een jong en informeel team. Kan ze daar wel aarden? Werkt dit wel?” Die twijfel was na een week of wat zeker weggenomen. Er lag een stapel werk op Astrid te wachten. “Ze is daar als een stoomtrein doorheen gejakkerd. We stonden er echt van te kijken; ‘ben je dáár al!?’” Ook in het contact met collega’s werd het voor Astrid langzaamaan makkelijker, zag Jeroen.
WERK VOOR TWEE
Astrid is vooral blij om eindelijk weer werk te doen waar ze zich vertrouwd mee voelt. “Ik was zelfs de enige die vanuit Buitengewoon voor deze baan is voorgesteld. Dat gaf al zoveel vertrouwen. Jeroen zegt vaak tegen me dat ik voor zeker twee man werk verzet. Het is natuurlijk leuk om te horen en dan weet ik ook; ik doe dit echt zelf.” Soms zijn er lastige momenten, bijvoorbeeld als ze met een nieuw computerprogramma moet werken. “Het is fijn om dan behulpzame collega’s om me heen te hebben. Als ik eenmaal weet wat ik moet doen, dan ga ik weer.” Aanpoten is het zeker. “Ze beginnen hier vroeg, en met een uur reistijd heen en terug zijn dat lange dagen. Gelukkig gaat dat goed.”
RECHTSTREEKS IN DIENST
Als haar directe leidinggevende wist Jeroen weinig over de voorgeschiedenis van Astrid, over de jaren van werkloosheid. “Ik heb haar er bewust niet naar gevraagd. Natuurlijk was het prima als ze iets wilde delen, maar voor mij stond voorop dat we er samen iets van wilden maken.” Dat is gelukt. “Het afgelopen half jaar stond ze bij Buitengewoon onder contract. Ik ben nu bezig met HR om haar rechtstreeks in dienst te nemen.” Als ze met elkaar iets kunnen leren van deze ervaring, dan is het wel dat je met heel verschillende mensen een uitstekend team kunt vormen, denkt Jeroen. “Ik heb er alleen maar respect voor hoe Astrid over die lastige drempel is gestapt. En wij zijn gewoon hartstikke blij met haar.”
DAT ENE ZETJE
“Ik heb er lang genoeg op moeten wachten”, blikt Astrid terug. “Dan stond ik in een of andere hal zakjes met dadels te vullen, omdat ik anders door de sociale dienst op mijn uitkering werd gekort. Daar wordt toch iedereen onzeker van!?” Die tijd ligt achter haar. “Ik had dat ene zetje nodig. Als ik Buitengewoon, en Breijer natuurlijk, voor iets kan bedanken dan is het wel dat ze me dat zetje gaven.”
Binnenkort staat er een behoorlijke verandering op stapel. Het klantenteam waar Jeroen contractmanager is stopt omdat het contract afloopt. Geen nood. Astrid: “Het was een grote opluchting dat ze me willen houden. Ik ken het nieuwe klantenteam waar ik voor gaan werken ook al een beetje.” Lachend: “Volgens Jeroen is m’n nieuwe manager nog aardiger dan Jeroen zelf, dus dat moet goed komen.”
Inmiddels heeft Astrid een nieuw contract ondertekend en in zij nu officieel in dienst bij Breijer!