Net 21 jaar oud was hij op het moment dat hij Syrië ontvluchtte. Dat was in 2015. Sindsdien stelt Basel Alnahar (1992) alles in het werk om voor zichzelf een nieuwe toekomst op te bouwen. Tegenslagen waren er genoeg, maar zijn focus en motivatie bleken groter te zijn. Als aankomend monteur is Basel voor Trigion Brand en Beveiligingstechniek een regelrechte aanwinst.

Als jonge jongen kreeg Basel bijna spelenderwijs al heel wat technische bagage mee. Zijn vader had een loodgietersbedrijf en hij hielp regelmatig mee om leidingen te leggen en sanitair te renoveren. “Dat vond ik leuk werk, maar ik leer graag nieuwe dingen.” Toen hij alweer zeven jaar geleden in Nederland aankwam, brak er een onzekere periode aan. “Niks doen, dat vond ik het moeilijkste”, zegt Basel daarover. Sporten hielp hem in die tijd om gemotiveerd en positief te blijven.


 

Basel met Natascha van Buitengewoon in gesprek

BAAN KWIJT

Het was een lot uit de loterij toen hij in 2018 aan de slag kon als cv-installateur. In coronatijd kwam aan die baan abrupt een einde. Dat hij drie keer zakte voor het verplichte VCA-examen was ook geen meevaller. Via een team dat in de gemeente Rotterdam speciaal statushouders ondersteunt om werk te vinden, kwam Basel in contact met Buitengewoon. Projectmanager Natascha Sleeking: “Ik merkte snel genoeg hoe gemotiveerd hij was om aan het werk te gaan. Hij wilde alles aanpakken om zijn eigen inkomen te genereren. Het viel ook op dat hij leergierig is en open staat voor contact. Om de taal beter te leren ging hij bijvoorbeeld naar het park om daar met oude mensen een praatje te maken. Geweldig toch!?”

GESCHIKTE INGANG

Natascha ging op zoek naar een goede match voor Basel. “Voor ons begint het niet bij een vacature”, legt ze uit. “Bij Buitengewoon gaan we uit van de kandidaat en van de mogelijkheden die iemand heeft. Daardoor kan het soms wel wat langer duren, want het kost tijd om binnen de Facilicom-divisies te zoeken naar een geschikte ingang.” Een paar maanden bleef dat zonder resultaat. Eind oktober 2021 deed zich alsnog een mogelijkheid voor. “We zijn toen bij Breijer langs geweest. Dat was een hartstikke leuk gesprek, maar door drukte daar lukte het toch niet om het rond te krijgen.” Vervelend voor Basel, want die stond te popelen, wist Natascha.

DE GROOTSTE GLIMLACH

Maar het kwam goed. Natuurlijk kwam het goed! Bij Trigion Brand en Beveiligingstechniek zagen ze potentie in Basel. “Een technische omgeving is wat hij heel graag wilde”, vertelt Robbert Wildeboer die hem als Buitengewoon-jobcoach begeleidt. Toch was het niet meteen raak. “We hadden eerst een functie voor hem in een meer bouwkundige setting. Basel stelde zich professioneel op, maar ik zag niet de grootste glimlach op z’n gezicht.” En dus zocht Robbert verder. Bij Trigion Brand en Beveiligingstechniek viel het pas echt op zijn plek. “Basel is daar nu drie maanden aan de slag en wordt opgenomen in het team. Dat is echt mooi om te zien. Hij kan bovendien altijd terecht bij zijn buddy waarmee hij dagelijks samenwerkt. Heel belangrijk”, benadrukt Robbert, “want ik ben er soms even, maar die buddy blijft.”

Ook de doorgroeimogelijkheden zijn goed, en dat is belangrijk voor iemand als Basel, stelt Robbert vast. “Hij kan op termijn de stap maken naar volwaardig monteur of servicemonteur. Maar het mooiste is: die grote glimlach die ik eerder miste, is er nu wel.” Basel blijft intussen ook voor zichzelf nieuwe doelen stellen. “De taal is moeilijk, dus ik oefen zoveel mogelijk. Ik wil heel graag mijn rijbewijs halen, zodat ik straks met mijn eigen bus met gereedschap naar klanten kan.” En een terugkeer naar Syrië? Nee, dat houdt hem niet bezig. “Terug waarheen? Alles is daar kapot. Mijn leven is hier, en mijn toekomst ook. Daar richt ik me op.”

Basel aan het werk bij Trigion Brand en beveiligingstechniek