Diversiteit en inclusie
Bij Facilicom Group is iedereen welkom. Welke achtergrond of ervaringen je ook hebt. We omarmen verschillen niet alleen, we zien die verschillen ook als kracht.
Diversiteit en inclusie bij Facilicom
Facilicom wil als organisatie een afspiegeling zijn van onze maatschappij in al haar diversiteit. Een plek waar iedereen welkom is en zichzelf kan zijn. Wij geloven dat verschillen ons sterker maken, dat elk talent gezien moet worden en dat er gelijke kansen moeten zijn voor iedereen.
Sturen op diversiteit en inclusie: de kracht van verschillen
'Een divers en inclusief Facilicom waar iedereen zich welkom voelt' #Facilicomerbij
Niet kijken naar nationaliteiten maar naar kwaliteiten
Met ruim 21.000 collega's is Facilicom Group een van de grootste ondernemingen van het land. Het kan dus bijna niet anders of we hebben invloeden vanuit de hele wereld in ons personeelsbestand. En dat klopt: Facilicom Group telt zo’n 120 nationaliteiten. De Verenigde Naties houden het erop dat er in totaal 195 nationaliteiten zijn. Zo’n groot aantal verschillende nationaliteiten stelt ons ook voor verplichtingen.
In het bijzonder de verplichting om voor iedereen, ongeacht afkomst, de ‘betere leef- en werkomgeving’ te creëren waar we voor staan. En in het verlengde: een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Zo’n divers samengesteld personeelsbestand is een continue prikkel om ons beleid op dit punt scherp te houden. Daar werken we aan, samen met partners en opdrachtgevers.
Streven naar genderdiversiteit (man-vrouwverhouding)
Facilicom Group vindt het belangrijk dat het management een goede representatie is van de samenleving. Daarom is het streefcijfer voor genderdiversiteit in het senior management 40%. Dat betekent dat we ten minste 40% mannen en ten minste 40% vrouwen willen in managementlagen.
Deze streefcijfers rapporteren we aan de Sociaal-Economische Raad, die hiermee Nederlandse bedrijven voor het eerst op grote schaal inzicht biedt in de man-vrouwverhouding. Het eerste rapport van de SER is inmiddels verschenen en hieruit blijkt dat Facilicom ver boven gemiddeld scoort in percentage vrouwen op topposities!
De stuurgroep Diversiteit en Inclusie
In de stuurgroep zijn alle divisies van Facilicom vertegenwoordigd. Ambassadeurs fungeren als klankbord voor de ideeën die uit de stuurgroep komen. Ook werken de ambassadeurs aan meer begrip voor diversiteit en inclusie op de werkvloer.
De leden van de stuurgroep zijn op meerdere fronten actief. Onder meer door elke divisie te stimuleren binnen twee jaar met een eigen plan van aanpak op dit gebied te komen. Ook werkt de stuurgroep aan een continu dialoog over het thema; niet alleen met de organisatie, ook de dialoog tussen medewerkers.
Theater: A Seat at the Table
Om het thema beter onder de aandacht te brengen zijn al meerdere initiatieven gestart. Om er één te noemen: een theatervoorstelling voor collega’s over het onderwerp discriminatie en uitsluiting, om hen meer bewust te maken van het belang van inclusie. Als uitvloeisel van de voorstelling is er een training over diversiteit en inclusie beschikbaar op het online platform GoodHabitz.
PSA-ambassadeurs
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is de verzamelnaam voor alles waardoor je tijdens je werk stress kunt ervaren. De Arbowet noemt vijf thema’s:
- discriminatie
- seksuele intimidatie
- agressie
- pesten
- werkdruk
Omdat PSA werkgeluk in de weg staat, zijn we er bij Facilicom heel alert op.
Een aantal leidinggevenden in de organisatie zijn opgeleid als ‘PSA-ambassadeur’. Door PSA breed kenbaar te maken in de organisatie willen we de sociale veiligheid voor iedereen in elke divisie waarborgen.
Binnen het onderwerp PSA is onderzoek gedaan naar de manier waarop ongewenst gedrag gemeld kan worden, met als doel: inzicht krijgen in wat er speelt aan ongewenst gedrag en daarop onze inspanningen tot verbetering richten.