Bij Facilicom is er begrip voor deze doelgroep
Nederland kampt met een ongekend groot aantal vacatures. Toch staan er nog veel mensen aan de zijlijn die met goede begeleiding de stap naar een baan kunnen zetten. Mensen die onder begeleiding hebben gestaan in een ggz-instelling bijvoorbeeld, en geen werk hebben. ‘Maar werkgevers vinden het nog weleens spannend om deze mensen aan te nemen’, zegt Joris Sodenkamp, als IPS-jobcoach verbonden aan GGZ inGeest in hartje Amsterdam. Hij is betrokken bij de plaatsing van drie kandidaten bij verschillende Facilicom-bedrijven via Buitengewoon, de sociale onderneming binnen Facilicom Group.
De verbinding tussen Facilicom en GGZ inGeest is een logische, zegt klantmanager Rianne Koridon van Gom Zorg. ‘Wij maken er schoon en onderdeel van het contract is samen actief te onderzoeken welke mogelijkheden Facilicom kan bieden aan cliënten van GGZ inGeest op het gebied van arbeidsintegratie. In onze visie is integratie namelijk voor iedere cliënt op zijn of haar eigen manier mogelijk, zolang je maar focus houdt op zijn of haar mogelijkheden, ambities, ontwikkeling en interesses. Een cliënt wil niet graag aan de slag in de instelling waar hij of zij wordt behandeld, maar gelukkig hebben we als Facilicom-organisatie veel meer mogelijkheden dan alleen maar schoonmaak.
CONTACT MET BUITENGEWOON
In de zomer van 2022 hebben Gom Zorg en de IPS coaches een banenmarkt georganiseerd om geïnteresseerde cliënten kennis te laten maken met de Facilicom Group organisatie en om te horen waar de behoeften van de kandidaten lagen.
Rianne: ‘De kandidaten hebben ter plaatse hun cv en voorkeur afgegeven waarna ik contact gelegd heb met een van de jobcoaches van Buitengewoon, die binnen de Facilicom-bedrijven naar mogelijkheden is gaan zoeken.
DRIE GESCHIKTE FUNCTIES
‘En het plezierige van de jobcoaches van Buitengewoon , is dat zij heel goed benaderbaar zijn en snel reageren’, haakt Joris Sodenkamp in. Namens GGZ inGeest is hij verantwoordelijk voor de begeleiding van cliënten op hun nieuwe werkplek. Voor drie van de cliënten rollen er via ‘Buitengewone’ bemiddeling geschikte functies uit: bij Gom, Facilicom Solutions en Food&i. ‘Ik plaats ook kandidaten bij andere werkgevers. Maar je ziet dat veel bedrijven het spannend vinden om deze mensen aan te nemen. Dat komt door het ggz-stigma. Die werkgevers denken vaak dat kandidaten niets kunnen. Dat ze al snel uitvallen. Of dat ze gekke dingen doen. Maar het zijn juist mensen die heel erg gemotiveerd zijn om weer aan de slag te gaan. Ik merk bij Facilicom dat er begrip is voor deze doelgroep. Er is aandacht voor. Facilicom geeft kandidaten de ruimte om er weer in te komen, om het werk langzaam maar zeker weer op te bouwen.’
"Mensen met psychische kwetsbaarheid zijn gebaat bij werk. Volgens wetenschappelijk onderzoek voelen ze zich met werk gelukkiger en hebben ze minder zorg en ondersteuning nodig."
Door de goede voorbereiding, ook van de kant van Buitengewoon, blijft er in de praktijk maar weinig van die vooroordelen over constateert Joris. ‘Nee, ik hoef niet veel tijd te steken in de begeleiding op de werkplek. Eén keer per maand is er altijd een evaluatie. En als de werkgever of de cliënt vragen heeft, ben ik tussendoor altijd bereikbaar.’
Joris Sodenkamp, IPS-jobcoach GGZ